ČETIRI ELEMENTA – vežba u prirodi

Svet koji poznajemo, sastoji se od kombinacije četiri elementa; vatre, vazduha, vode i zemlje. Kada govorimo o elementima, ono što njih karkteriše nisu samo njihove fizičke osobine i agregatno stanje, nego i njihove osobine, način na koji oni utiču na formiranje oblika, delovanje na okolinu i način na koji se ispoljavaju.

I mi se sastojimo od ova četiri elementa, s tim da jedan od elemenata može više preovlađivati nego ostali. Na primer, u psihološkom smislu, energične, dominante osobe obično imaju više vatrenog elementa u sebi, dok one koje imaju više vodenog elementa su osobe kojima emocije prilično utiču na život. Osobe sa puno zemljanog elementa su dobro uzemljene, stabilne, teško promenjljive i praktične. Osobe sa puno vazdušnog elementa su mislioci, filozofi, usmereni su na mentalnu sferu i duhovne procese. Međutim, u svakome od nas postoje i drugi elementi koji mogu doći do izražaja u određenim situacijama, tako da ne bi trebalo da se identifikujemo samo sa jedim elementom.

Kako biste ispitali i osetili ove elemente u sebi, možete ih posmatrati u prirodi. Odvojite vreme da odete u prirodu pored neke vode (reka, izvor, jezero, more). Zapalite vatru, sedite na zemlju. Osetite povetarac, dišite punim plućima.

Sada se pojedinačno fokusirajte na svaki od elemenata. Posmatrajte vatru, osetite njenu snagu, osetite njenu energiju. Na koji način ona deluje dok gori, na koji način je ona konstruktivna, a na koji desktruktivna. Osetite je u sebi. U kojoj meri je imate u sebi? Kada se ona ispoljava? Da li je to ispoljavanje konstruktivno ili destruktivno? Zatim se usmerite na vazduh oko vas, osetite snagu povetarca, na koji način vazduh deluje na vaše telo. Osetite kako vazduh prolazi kroz vaše telo, kroz vaše ćelije. Postanite vetar. Zatim se možete poigrati sa zemljanim elementom. Osetite zemlju na kojoj sedite. Stopite se sa zemljom. Osetite njenu sveukupnost, snagu i oslonac koju ona nosi za sve biljke, životinje i ljude. Zemljani element možete osetiti i u stenama, kamenju ili pesku. Posmatrajte vodu, zaronite ruke u nju, zaronite noge u nju. Ako je moguće, plivajte. Osetite vibraciju vode, njeno kretanje, zamislite da ste voda. Igrajte se.

Ne mora postojati određen redosled na koji element ćete se prvo usmeriti, prosto osetite šta vam najviše odgovara. Između svakog elementa, napravite kratku pauzu u vidu meditacije kako biste ispraznili um od utisaka i analiziranja. Kada završite sa sva četiri elementa, tada možete razmisliti o svemu. Primetite sa kojim elementom ste se najlakše identifikovali. Možda će vam jedan element više prijati od drugih, možda dva, a možda i sva četiri istovremeno. Kada možete sva četiri elementa osetiti podjednako, tada je u vama univerzalni balans.

(slika: Aniko Budai)

Advertisements

2 komentara na “ČETIRI ELEMENTA – vežba u prirodi

Odgovori...

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s