DOSADNI POSLOVI I VEŽBANJE FOKUSA

l_meditating_work

Dok obavljamo neki trivijalan posao, često nismo usmereni na to što radimo, jer nam je taj posao dosadan, pa ga obavljamo automatski. Naš um traži neku drugu zabavu, misli nam lutaju “tamo-vamo”, razmišljamo o tome šta ćemo uraditi sledeće, šta bi još trebali da obavimo, šta se desilo juče i tome slično.

Nekontrola nad razmišljanjem dovodi do toga da nesvesno budemo uvučeni u kolotečinu misli i emocija, pa trošimo energiju na nešto što nam uopšte nije potrebno u sadašnjem trenutku. Ovo izaziva unutrašnji nemir, nestrpljenje, energetsko iscrpljivanje, a na dubljem nivou nezadovoljstvo trenutnom životnom situacijom.
Tako podsvesno stalno tragamo za nečim drugim, teško nam polazi za rukom da budemo “ovde i sada”, nezadovoljni smo malim stvarima i stalno mislimo kako bi nas nešto drugo ispunilo. Fokus nam nije u sadašnjem trenutku, nego ili u prošlosti ili u budućnosti.

Obavljanje kućnih trivijalnih poslova možemo koristiti kako bi vežbali fokus i osvestili proces u kojem naše misli lutaju. Fokusiranje na sadašnjost znači da ste usidreni u sadašnjem trenutku i da vladate sobom. Dok perete sudove, usisavate sobu, slažete veš, čak i dok hodate ili čekate u redu, prebacite fokus na sadašnji momenat. Usmerite se na disanje, pri tome otpuštajte svaku napetost koju osetite u grudima ili stomaku. Primetićete koliko ste ustvari napeti. Ako vam u glavu uđe neka misao, primetite je i onda je lagano otpustite. To je sve što je potrebno. Ne prekidajte misao na silu već je samo mentalno otpustite, da ode sama, zatim ponovo vratite fokus na disanje. Ovo je vrlo slično procesu medicije, samo što sada vežbate fokus pri obavljanju svakodnevnih obaveza. Na ovakav način možete mnogo postići za svoj unutrašnji mir, a pri tom ne trošite dodatno vreme.

Advertisements

Odgovori...

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s