SAMOKRITIČAR U VAMA

innerchild

Biti samokritičan je ustvari pogrešno postavljeno shvatanje. Sama reč “samokritičan” znači da sami sebe kritikujete, da nemate razumevanja prema sebi i da niste zadovoljni sami sobom. Čak ni “samoanaliziranje” nema više nikakvog smisla. Čemu sve to? Lepite etikete sami na sebe, “ovakav sam, onakav sam, ovo radim zbog ovog, a ono zbog onog”. Konstantno sebe sputavate i kritikujete. A vi niste ništa od toga. Vi ste nešto mnogo mnogo veće od svega toga.

U svakome od nas postoji jedno malo dete, koje još uvek uči, raste i razvija se. I tom malom detetu je jako teško u ovom svetu, a ono se zaista trudi. I svako u sebi ima i onog “kritičara” koji spremno čeka da to malo dete ukori, iskritikuje i uguši još više. Ali “kritičar” je vrlo sebičan. On nema razumevanja, nema strpljenja i ne zna da pruži ljubav i podršku.

Jeste li se zapitali odakle ta potreba da se samokritikujemo, da se samoomalovažavamo? Pa naučili smo tako. Tome su nas naučili naši roditelji, učiteljica u školi, okolina, svi redom, koji su takođe naučili da budu samokritični i da sami sebe pritiskaju i ne vole sebe. Znate li koliko to dete u vama želi ljubav, podršku i razumevanje? Ne treba njemu da mu vi (kritičar u vama) objašnjavate kako i šta treba da radi, šta još treba da nauči i da savlada. Ono to i samo zna. Da nije tako, ne bi ni bilo ovde na ovoj planeti, u najtežoj školi u svemiru. To je kao da sedite pored druga u vrtiću i tupite mu kako ne zna da piše i čita. Pa normalno da ne zna. To tek treba da nauči.

Stanite ispred ogledala i zagledajte se u svoje oči. Prvo pogledajte u oči kritičara. Pogledajte taj sebičan pogled. Ne sviđa vam se, zar ne? Sada zažmurite i zamislite sebe kao malo dete. Osetite to dete. Tužno je, napušteno je. Vi ste ga napustili. Otvorite oči i pogledajte se u ogledalo. Kada budete videli oči deteta u sebi, pružite mu ljubav, zagrlite ga u vašim mislima, kao da pružate ljubav drugome. Prestanite da pritiskate to dete u vama. Prestanite da pritiskate sebe. Shvatite, učenje je proces. Razvoj je proces. Koliko će taj proces da traje, nebitno je. U redu, prepoznajete stvari koje želite da ispravite u vama, ali vi već jeste sada mnogo napredniji nego što ste bili juče. Ne možete siliti sebe da radite nešto za čega još niste spremmni. To što nešto ne znate sada, ne znači da manje vredite i da niste vredni ljubavi. Džabe se pritiskate, ne možete proces požuriti. Ali možete sebi jako olakšati stvari. Počnite već jednom da volite sebe. Sklonite kritičara. Postanite roditelj sebi. Onaj pravi roditelj, koji voli, shvata i prihvata. Prihvatite sebe. Vi već jeste savršeni, ovakvi kakvi jeste, u ovom trenutku sada. Vi već dajete sve od sebe. Prestanite da tražite više nego što možete da postignete. Polako, stići ćete tamo svakako.

Advertisements

1 komentar na “SAMOKRITIČAR U VAMA

Odgovori...

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s