KAKO SE USMERITI NA POZITIVNO?

meditationSvima nam se dešavalo da zapadnemo u krizu, lošu životnu situaciju, u probleme iz kojih nikako da nađemo izlaz. Nadamo se da će biti bolje, međutim, umesto da bude bolje, javlja se još više i više problema. Svaki problem koji pokušamo da rešimo, vezan je za drugi, a ovaj drugi za treći, a treći za četvrti i tako u nedogled. Nađemo u začaranom krugu iz kojeg nam se čini da nema izlaza. Uskoro naša nemoć da to promenimo izazove očajanje, a onda i depresiju. Pomirimo se sa situacijom i verujemo da to tako treba da bude. Nadamo se čudu, nadamo se da će se nešto desiti što će sve promeniti. Ipak, većinu vremena izgubimo energiju misleći o problemima koje nas okružuju, loše smo raspoloženi i bezvoljni. Ako neko pokuša da nam da savet, odgovorićemo sa “da ali…”.  Drugi će nam reći kako sami privlačimo u naš život nevolju, razmišljajući o negativnom. Slično privlači slično. Većina nas to zna, ali kako da budemo pozitivni kada ne možemo da vidimo ništa pozitivno oko nas, kada ne vidimo rešenje za svoje probleme.

Sve što znamo je da takav život – ne želimo. U ovome leži ključ za rešenje. Svemir ne razmišlja o tome da li vi nešto želite ili ne želite, on samo prima informaciju o tome gde se vaš fokus nalazi i to vam i pruža. Ako vam je fokus na pozitivnom, on vam pruža pozitivno. Ako je na negativnom, to i dobijate.

Zamislite da je svemir kao radio prijemnik, na kojem imate mnoštvo radio stanica. Zamislite da slušate radio stanicu na kojoj se vrti muzika koja vam se uopšte ne sviđa. Vi znate da vam se ta muzika ne sviđa, znate da ne želite da je slušate, ali uprkos tome što vi to ne želite, ta muzika je i dalje tu. Koliko god da vi ne želite tu muziku, ona će i dalje biti tu. Što će reći, koliko god da ne želite situaciju u kojoj se nalazite, vaš fokus je na njoj, tako da je ona stalno prisutna.  Možete pokušati da promenite pesmu slušajući istu stanicu, ali to vam neće poći za rukom. Ne možete ući u radio prijemnik i promeniti samu pesmu, ne možete promeniti instrumente koji sviraju tu pesmu, niti pevača koji je peva. Ta pesma je takva kakva jeste. Umesto što uporno pokušavate da je promenite, promenite radio stanicu. Nađite onu na kojoj je muzika koja vam prija.

Prosto rečeno, ukoliko vidite da trenutno nema izlaza iz situacije u kojoj se nalazite, ostavite je po strani. Ne vredi da lomite glavu i da upadate dublje u očajanje. Ovo ne znači da treba zatvarati oči pred pred problemima, već prosto ne dozvoliti da vas situacija toliko emotivno uzdrmava da vam se život pretvori u pakao.  Ne možemo menjati svet, ali unutar tog sveta možemo naći onaj deo koji je pozitivan, koji već postoji oko nas. Problem je u tome što se emotivno uvučemo u problem, pa nam je fokus stalno na problemu, tako da onda prestanemo da primećujemo ono što je pozitivno. Na taj način propuštamo šanse koje nam se pružaju da promenimo život na bolje.

Svet u kome živimo je kao činija sa crnim i belim kuglicama. Ako vam je fokus stalno na crnim kuglicama, bele nećete ni primetiti.  Treba biti svestan cele činije, ali ne dozvoliti da crne kuglice utiču na nas.  Važno je biti svestan situacije u kojoj se nalazite, prihvatiti tu situaciju i shvatiti da ona nije večna. Već sutra se stvari mogu drastično promeniti. Kada smo emotivno uvučeni u situaciju koja nam se dešava, čini nam se da joj nema kraja i da se neće ništa promeniti. Ovo nas vuče dublje u nezadovoljstvo. Zato je potrebno da se podsetite da je sve podložno promeni i da vi imate moć da menjate.

Evo kako da za početak pokrenete pozitivan impuls. Umesto što čekate da se nešto desi, pokrenite pozitivan impusl kako biste privukli nove pozitivne situacije koje će vam pomoći da promenite “radio stanicu”.  Napišite na papir sve što želite. Napišite sve do detalja, maštajte koliko vam volja.  Tekst treba da bude napisan u potvrdnom obliku, nešto slično poput afirmacija. Takođe ga napišite u sadašnjem vremenu, kao da sve što želite već posedujete.  Ne pišite ono što ne želite, jer vraćate fokus na negativno i samo vaše probleme još više potvrđujete.  Dok pišete šta želite, vodite računa da ne analizirate ono što želite. Vodite računa da budete jako fokusirani na to što pišete, kako se ne bi dogodilo da vas trenutni problemi ponovo vrate u negativno raspoloženje.  Analiziranjem se ponovo vraćate u početni problem.

Na primer, ukoliko ste podstanar, a želite vaš dom, ne bojite se da to i napišete. “Želim svoj dom, svoju kuću sa dvorištem, na lepom i mirnom mestu u gradu”. Vi zaslužujete to, ne stidite se toga. Ako budete krenuli da analizirate to što ste napisali, iskočiće svi mogući argumenti koji će vas ubediti da nemoguće da to ostvarite. “Da, ali za to treba mnogo novca, a ja ga nemam. Trebao bih prvo da nađem bolji posao, na kojem ću biti prijavljen, kako bih mogao da podignem kredit. To je teško da se desi, jer živimo u ovakvoj državi. Situacija u ovoj državi se neće nikad promeniti. Možda mi je suđeno da ovako živim…”  Eto kako lako upadnemo u kolotečinu misli koja nas odvuče sa prvobitnog cilja, a to je da želite vaš dom.

Evo primera kako vaš sastav o onome što želite može da izgleda: “Živim u svojoj kući sa porodicom, imamo prelepo dvorište i baštu. Kuću smo uredili baš kako nama odgovara, zimi je u njoj toplo, a leti prijatno. Imamo prostora za sve što nam je potrebno. Naša deca su srećna i vole da se igraju u vrtu. Uživamo da organizujemo roštilje i druženja i da zovemo naše prijatelje u čijem društvu jako uživamo i u koje imamo poverenje. Povremeno putujemo našim autom, koji je dovoljno veliki za celu porodicu, siguran je i praktičan. Mesto na kojem živimo je prelepo, imamo predivan pogled na zalazak sunca. Imamo novca za sve što nam je potrebno, hranimo se zdravo i naša deca imaju sve potrebno za školu. Najviše uživam da sa porodicom berem voće koje raste u našem vrtu. Srećni smo i svi se lepo slažemo. Svaki problem rešavavamo zajednički i sa lakoćom. Osećam se sigurno i obezbeđeno. Moj posao me jako ispunjava i imam skladne odnose sa šefom i kolegama na poslu. ”

Da li vam je prijalo da čitate ovako nešto? Da li ste doživeli ovaj tekst kao tuđu priču, priču nekoga ko zaista ima sve ovo u svom životu? Da li ste osetili na trenutak da se ova osoba zaista ovako oseća? Ovaj “osećaj” je ono što i vi treba da negujete. Ne samo da napišete šta želite, nego da se zaista uživite u to, što je više moguće. Osetite zadovoljstvo onoga što ste napisali, osetite kako biste se tada osećali. Jako pazite da vam se ne provlače osećanja sete i tuge zato što to što ste napisali već nije ostvareno! Ne uslovljavajte način na koji želite da se vaša želja ostvari, niti vremenski okvir. To prepustite Svemiru. Za neke stvari treba više vremena, za neke manje. Vi samo budite fokusirani na cilj koji želite da postignete i budite jako strpljivi.  Fokusiranjem na ono što želite, menjate radio stanicu. Znate da postoji tamo neka radio stanica na kojoj je muzika koju ne volite, ali vas to ne zanima. Vi slušate onu stanicu koja se vama sviđa i zbog toga počinjete da se osećate bolje.

Dok pišete spisak svega šta želite u vašem životu, može vam se desiti da osetite otpor. Recimo da želite da upoznate ljubav svog života, ali dok pišete “Ja imam partnera sa kojim imam divnu vezu i ljubav”, u pozadini osećate “To se neće dogoditi, jer ja to ne zaslužujem.” ili “Ipak mi je bolje da budem sam/a, bojim se da ću biti ponovo povređen/a.” Sve ove misli su deo Ega i logičkog uma, one su kalup razmišljanja, a takođe su “muzika” koja se vrti na radio prijemniku. Te misli niste Vi. To je samo odjek iz prošlosti koji nema nikakve veze sa vama i koje vas blokiraju da promenite život. Ne zaustavljajte se na ovakvim mislima. Ne analizirajte ih. Otpustite ih. One su prošlost, one nemaju veze sa realnošću. Samo napišite na papir šta želite i dopustite da vas zadovoljstvo onoga što pišete preplavi.

Kada napišete sve što želite, pročitajte sve još jednom i zatvorite oči. Zamislite sve to što ste napisali, zamislite vaš život da se dešava ovde i sada, baš onako kako ste napisali. Najvažnije je da osetite kako se osećate u tom trenutku. Osetite ispunjenje, sreću, radost, koliko god je to moguće. Ovaj “osećaj” je informacija koju šaljete Svemiru. Svemir ne razume da vi ustvari želite da budete srećni ako mu šaljete informaciju “Ne želim da budem depresivan. ”  Svemir samo oseća da ste vi tog momenta depresivni i da takvu energiju odašiljete, pa vam uzvraća ono što odašiljete. Zato, krenite da odašiljete pozitivne vibracije, i Svemir će razumeti da je to ono što vi želite. Na ovaj način vi menjate vašu realnost. Vežbajte taj “osećaj” i svakodnevno posmatrajte na kojoj ste “radio stanici”.  Budite nežni prema sebi i strpljivi, ne očekujte brzu promenu, iako je i tako nešto sasvim moguće. Uočite male pomake ka vašem cilju i budite svesni da je za ostvarenje vašeg cilja potrebno vreme, te da će se vaš cilj postepeno ostvariti. Poenta cele priče je da uvežbate da se fokusirate na pozitivan ishod, a ne da budete zaključani u trenutku u kojem se osećate zarobljeno.

Aniko Budai

 

Još o pozitivnom afirmisanju, pročitajte ovde

AFIRMACIJE, ONE PRAVE

Advertisements

6 komentara na “KAKO SE USMERITI NA POZITIVNO?

Odgovori...

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s