AFIRMACIJE, ONE PRAVE

Afirmacije na prvom mestu treba da služe kao neka vrsta samopodrške, vere u sebe da možete više i bolje, da ne mora da bude onako kako je do sada bilo i da možete kreirati život kakav vi želite. I ovo je vrlo delotvodno, sve dok verujete u ono što izgovarate. Međutim, problem je u tome što nije dovoljno samo mehanički izgovarati neku tvrdnju, ako u to ne zaista u dubini duše ne verujete, ako ne osećate ono što verbalno poručujete sebi. Verujem da su mnogi imali iskustvo u kojem su pokušali da koriste afirmacije, ali da jednostavno nisu u dubini duše verovali u to što izgovaraju i da zbog toga nisu imali očekivane rezultate.

afirmacijeNije stvar u rečima, nego u osećanju koje imate dok zamišljate priču koju želite da vam se ostvari. Osećanje koje kreirate u sebi je trenutak u sadašnjosti. Poznato vam je da su afirmacije rečenice koje se uvek izgovaraju u sadašnjem momentu i u potvrdnom obliku. Zašto? Zato jer se tim rečenicama priziva sadašnji trenutak u kojem se potvrđuje da je željena situacija zaista tu, da je zaista već ostvarena, ovde i sada. Afirmacije kao rečenice su samo podloga, one su samo pomoć u definisanju onoga što zapravo želimo, osnova za prizivanje “osećanja” situacije koju želimo da ostvarimo.

 

Recimo da maštate da živite u prirodi. Afirmacija tipa “Ja sada živim u prirodi”, je isprazna, ako su u pitanju samo reči koje ste mehanički sebi izgovorili. Možete je ponoviti na stotine puta, ona jednostavno neće delovati ako nema “osećanja” koji prati tu rečenicu. Kako to osećanje prizvati? Osećanje koje prati situaciju u kojoj se nalazimo je nešto što većina ljudi zanemaruje. “Osećanje” je samo po sebi je toliko potpuno, da nijedna rečenica nije dovoljna da ga prepriča ili opiše. Umesto izgovaranja rečenice, primera radi, zatvorite oči i zamislite sebe da stvarno živite u prirodi. Zamislite kuću, okolinu, ljude koje želite oko vas, jedan dan u prirodi baš onako kako ga vi zamišljate. Ovo što zamišljate je samo slika, a ono što je upotpunjuje tu sliku je osećanje koje doživljavate dok ovo zamišljate. Uživite se u priču. Veseli ste, smejete se, ispunjeni ste, uživate u prirodnom okruženju. Možete li da osetite tu radost? Ispunjenost?  Ključ za realizaciju ovog vašeg sna je “osećanje” koji se javilo dok ste se uživljavali u ovu priču. Osećanje je ono za čime zapravo težite. Osećanje je ono što se rečima ne može opisati. Može li se rečima opisati osećanje kada ste zaljubljeni, osećanje kada ste ispunjeni, osećanje kada ste veseli? Ne može. Zato afirmacije ne deluju, ako u njima nema ovog osećanja. Mrtva slova na papiru.

Afirmacije u vidu rečenica su u principu nepotrebne. Sve što je dovoljno je da prizovete osećanje onoga za čime težite. Želite li bolji posao? Nema problema. Zamislite sebe na radnom mestu kakvo želite, zamislite “osećanje” kako bi vam bilo na takvom poslu, okruženi sjajnim kolegama, šefom koji vam uvek izlazi u susret, plata je korektna, atmosfera prijatna. Osetite to, kao da ste tamo sada u ovom momentu. To osećanje je mnogo više nego hiljadu napisanih rečenica. To osećanje je momenat, sekunda i beskonačnost. To osećanje je momenat uhvaćen na fotografiji, slika koja govori sve.

Aniko

 

Advertisements

2 komentara na “AFIRMACIJE, ONE PRAVE

Odgovori...

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s