DA LI PRETERANO ANALIZIRATE?

mind Ako spadate u ljude koji dosta analiziraju, koji stalno o nečemu razmišljaju, planiraju, premišljaju, obrću, izvrću u svojoj glavi, teško da imate ikada sekundu unutrašnjeg mira. Analiziranje jeste potrebno, međutim ukoliko je taj deo mozga većim delom vremena aktivan, jako mnogo energije odlazi na tu stranu, pa nema dovoljno energije za druge procese koji su vam potrebni za vaš duhovni razvoj.

Analiziranje i razmišljanje su procesi koji se odvijaju u levoj polovini mozga. Leva polovina mozga se služi onim što već znate, ono što se nalazi u vašem svetu, pa se te informacije  prekombinuju i izvode se novi zaključci, po principu logičkog rasuđivanja. Ali kada iscrpite sve moguće varijante u analiziranju, dođete do zida. Nema novih rešenja, nema novih ideja.

Način života nas je naterao da previše koristimo levu polovinu mozga i zato jako mnogo ljudi ne ume da se iščupa iz kolotečine misli i nepotrebnog analiziranja, jer je to nešto na čega su navikli. Kako je um je navikao da stalno nešto vrti, u nedostatku novih ideja, proces analiziranja nas vraća na stare stvari, situacije iz prošlosti, koje nemaju nikakve veze sa sadašnjim momentom.

Desna polovina mozga je odgovorna za procese kreativnosti, inspiracije i duhovnog percipiranja stvarnosti.  Kada nemamo logičan odgovor na pitanje koje nas muči, ovo je deo mozga koji će vam pomoći da nađete rešenje iz sasvim drugih izvora informacija, onih koji su vezane za vaše višlje postojanje. Naravno, nije baš zgodno ni kada vam je ovaj deo mozga previše aktivan. Tada se dešava da budete previše zamišljeni, zaokupirani ste duhovnim procesima, inspiracijom i idejama, ali ako nema logičkog dela uma koji bi procesirao ove ideje, one ostaju nemanifestovane u fizičkoj realnosti. Sve ove ideje ostaju u vašoj glavi kao apstraktne pojave, nema dalje obrade niti realizacije. Na primer, možda ste bili odjednom jako inspirisani da nešto radite, ali vam je teško bilo da to definišete, i onda vas je nalet inspiracije prošao kao da ga nije ni bilo. Logički deo mozga vam pomaže da reči stavite na papir, da boje pretvorite u sliku, da nađete praktično rešenje ostvarivanja vaše zamisli.

Ako dođe do pretarane aktivnosti u jednom delu mozga, drugi deo pada u manju aktivnost, pa nastaje disbalans. U principu, najefikasnije bi bilo  služiti se i jednom i drugom polovinom uma po potrebi, to jest, objediniti obe polovine u celinu. Ovo je analogno održavanju balansa na svim nivoima u našem životu. Jing-jang, muško-žensko, crno-belo, sve su to dve krajnjosti u kojima pokušavamo da pronađemo balans i zlatnu sredinu.

Kako pronaći balans unutar uma? Posmatrajte sebe kada upadnete u proces preteranog analiziranja. Primetićete da vam pogled luta na na stranu, a neki od vas će moći da osete i neku vrstu energetske napetosti u levoj polovini glave. Čak se može osetiti i čitava polovina tela, da je na neki način aktivnija od druge polovine u energetskom smislu.

Sve što je potrebno je da usmerite pažnju na centar čela, ili na sredinu između očiju, kako bi vam se pogled ispravio. Zatim usmerite pažnju na obe polovine mozga istovremeno. Ovo će vam najlakše poći za rukom ako prvo obratite pažnju na jednu polovinu, zatim na drugu polovinu mozga, a onda na obe polovine istovremeno. Konačno, fokusiranje će se svesti na to da ćete osećati jednu tačku unutar glave, tačno u sredini, iza očiju i nosa. Osećaj fokusiranja na ovu tačku u glavi je kao da “gledate unutar glave”. Pažnja će vam se odjednom usmeriti na tišinu unutar glave. Sada dolazi do izjednačavanja rada leve i desne polovine mozga, tako da analiziranje prestaje, a aktivira se inspiracija i protok novih ideja.

3eye

Tačka u središtu vaše glave, zapravo je mesto gde se nalazi pinealna žlezda (epifiza) ili takozvano “treće oko”. Treće oko se fizički ne nalazi na sredini čela kao što se često misli. Na sredini čela su nervni završeci pa zbog toga osećamo senzaciju na tom delu kada nam je treće oko aktivno.  Ovo je organ zadužen za procesiranje apstraktnih energija i nemanifestovanih ideja koje ulaze iz svemira kroz teme vaše glave (krunsku čakru).  Ovo je organ koji vam omogućava da vizualizujete vaše ideje, da ih razvijate, da im nađete mesto u fizičkom svetu, takođe vam ovaj ogran omogućava interakciju sa nefizičkim delom sebe i onoga što nije vidljivo u trodimenzionalnom fizičkom svetu. Ako bi svemir bio kao internet, ono što gledate trećim okom bi bilo kao vaš ekran na kompjuteru.Treće oko povezuje levu i desnu polovinu mozga, kroz njega se energija raspoređuje na čitavu glavu. Kada radite balansiranje uma, zapravo stimulišete treće oko i njegov rad se poboljšava.Izbalansirani um nam omogućava puno manje stresa, lakše i brže procesiranje informacije, manifestaciju ideja, rešavanje problema.

Aniko

Advertisements

Odgovori...

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s